Kompozit
Kompozit Nedir?
Kompozit kelime olarak, iki veya daha fazla hammaddenin birleşmesinden oluşan bir malzeme anlamına gelmektedir.
Kompozit malzemeler özet olarak ‘makro ölçüde birbirinden farklı iki veya daha fazla bileşenin bir ara yüzey boyunca bir araya gelmesiyle oluşan malzemeler’ şeklinde tanımlanabilir.
Kompozit malzemeler ana yapısını iki bileşenden oluştururlar.
· Matris Malzeme (Poliester, Epoksi reçine)
· Takviye Malzeme (Cam Elyafı, Karbon Elyafı, Aramid Elyafı vb.)
Kompozitler genelde dayanımlarını sert ve gevrek olan takviye malzemelerden alırlar. Matris malzemeler ise kompozite tokluk ve süneklik özelliği kazandırır. Malzemeleri bir arada tutma görevi de matris malzemededir. Tarihsel süreç içerisinde, kompozit malzemelerden daha binlerce yıl önce, evlerin yapımında saman takviyeli kerpiç bloklar şeklinde faydalanılmıştır. Günümüzde ise geleneksel malzemelerin yetersiz olduğu veya özelliklerinin geliştirilmesi gerektiği durumlar için özel malzeme olarak faydalanılmaktadır.
Amerika’da 1930’lu yıllarda cam elyafın bulunması ile modern kompozitin üretimi başlamış ve cam elyaf takviyeli kompozit malzemeler dünya pazarında yerini almıştır. Kompozit malzemeler malzeme bilimi açısından değerlendirildiğinde nispeten yeni ve ileri teknoloji malzemeler olarak görülebilir. Kompozit malzemenin en önemli özelliği mikro düzeyde homojen olmasıdır.
Kompozit Ürünlerin Özellik ve Avantajları
- Boyutsal Kararlılık- Çeşitli mekanik, çevresel baskılar altında termoset kompozit ürünler şekillerini ve işlevselliklerini korumaktadırlar.
- Dielektrik Dayanımı- Elektrik ve su yalıtımı özelliğine sahiptirler.
- Korozyon Dayanımı- Kompozit ürünler zorlu çevre koşullarda kullanılmak üzere dizayn edilmiştir. Paslanmaya karşı ekstra boya veya başka bir yüzey işlemi istemezler.
- Hafiflik– Özgül ağırlığı düşük olduğundan metallere göre daha ¼ oranında daha hafiftir.
- Mukavemet- Kompozitler yüksek mukavemet değerleri sağlayan malzemeler arasında en etkin olanlarından biridir.
- Tasarım– Kompozitler estetik, dekoratif ya da fonksiyonel amaçlı olarak tasarlanabilir.
- Renklendirme- Kompozit ürünlerde kullanılan polyester reçine, özel pigment katkıları ile renklendirilmek suretiyle, amaca uygun kendinden renkli olarak ta üretilebilir.
- Harici Boyama- Boyama işlemine tabi tutulabilir ve yüksek performanslı yüzeyler elde edilebilir. Geniş bir renk yelpazesinde üretilebilirler. Kesilebilir, matkap ile delinebilirler.
- Yanmazlık Özelliği- Kendiliğinden sönebilme özelliğine sahiptirler ve yanmayı geciktirirler.
- Sıcaklıkta Çalışma- Kompozit ürünler, termoset plastikler grubundan polyester reçineler ile yapıldığı için yumuşamaz ve şekil değiştirmez. Isıl dayanıklılığı yüksektir.
- Kalıplama- Kompozit ürünler, metal türündeki malzemelerde karşılaşılan birçok parçanın birleştirilmesi ve sonradan monte edilmesi işlemine karşın boyuta bağlı olarak tek parça olarak kalıpla üretilebilmektedir.